Küresel anlamda Endüstri 4.0 konsepti yaygın olarak üretim alanındaki dijitalleşmeyi temsil etmesi şeklinde tanımlanmaktadır. '4.0'ın tanımı bir tarihsel bağlama sahiptir ve bu yeni aşama tarih boyunca üretim alanındaki dördüncü dönüşüm olarak konumlandırılmaktadır. İlk endüstriyel devrim, su ve buhar gücünün mekanikleşmesi olarak tasvir edilirken ikinci devrim elektrik gücü ile toplu üretime geçiş aşamasıdır ve üçüncü devrim ise bilgisayar ve otomasyonun gelişimiyle sonuçlanmıştır. Şimdi de üretim alanındaki dördüncü devrime – Nesnelerin Interneti sayesinde siber-fiziksel sistemler ve haberleşme yoluyla gerçekten akıllı fabrikaların kurulması aşamasına gelmiş bulunmaktayız.
Küresel yönetim danışmanlık şirketi McKinsey'e göre Endüstri 4.0'ı dört tanımlanabilir teknolojik trend yönlendirmektedir:
Almanya, Endüstri 4.0 konseptinin kurucularından biri olarak kabul edilmektedir ve bu çözümün adı, ülkeyi, gelişmiş üretim sistemlerinin lider tedarikçisi konumuna getirmeye yönelik ulusal stratejik inisiyatifinden gelmektedir. Ülkede, dünyanın en rekabetçi üretim endüstrileri faaliyet göstermektedir ve endüstriler, modern araştırma ve geliştirme tesislerinden oluşan geniş bir ağ ile desteklenmektedir.
Almanya'nın güçlü makine ve tesis üretim endüstrisi, küresel anlamda yüksek Bilişim Teknolojileri yetkinlik seviyesi ve entegre sistemleri ve otomasyon mühendisliği alanında sahip olunan teknolojik bilgiler, Almanya'nın, Endüstri 4.0 teknolojilerini geliştiren dünya lideri konumunu güçlendirebilecek çok önemli bir konumda bulunduğunu göstermektedir.
Her ne kadar Endüstri 4.0 çözümüne adaptasyon ve akıllı fabrikaların ortaya çıkma hızını belirleyen ülke Almanya olsa da onun bu alandaki lider konumunu, Amerika yakın zamanda zorlayabilir. Önümüzdeki beş yıl içinde, Amerika'nın, üretim alanında dijitalleşme konusuna dünyadaki diğer tüm ülke ve uluslardan çok daha fazla yatırım yapacağı beklenmektedir. Amerika'da Endüstri 4.0, Nesnelerin Endüstriyel Interneti (IIoT) olarak bilinmektedir. Üretim ortamında teknolojilerde kaydedilen bu hızlı gelişme doğrultusunda Amerika'da birçok kuruluş, kendilerini bekleyen köklü değişikliklere karşı hazırlanmakla meşgul.
Harvard Business Review dergisinin Verilerden Aksiyona ilişkin raporunda organizayonların akıllı fabrikalara dönüşüm sürecinde karşı karşıya oldukları en zorlayıcı hususun şirket kültürünün değişimi olduğu ifade edilmektedir. Endüstri 4.0'ın tam potansiyeline erişebilmesi için işletmelerin, bir ihtilafsız performans verileri kaynağı belirlemeleri ve tüm karar mercilerine, verilere gerçek zamanlı olarak ulaşma olanağı vermeleri gerekmektedir. Nicel üretim verilerini kullanarak gerçeğe dayalı karar verme felsefesinin, yönetimin tüm seviyelerinde öğretilerek benimsenmesi gerekir.
Çin dünyanın en büyük üreticisi olmaya devam ederken, Endüstri 4.0 çözümünün benimsenmesi söz konusu olduğunda Asya'nın santral ekonomisi, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki ekonomi alanındaki birçok rakibinin gerisinde kalmamak için çabalamaktadır. Bu da ağırlıklı olarak geçmiş unsurlara dayalıdır: Örneğin Almanya geleneksel olarak gelişmiş üretim sistemlerine odaklanırken, fiyatın kilit unsur olduğu Çin'in güçlü yönleri, küresel üretim sektörünün değer olarak her zaman alt seviyelerinde seyretmiştir. Bu da bazı sert dengesizliklere yol açmıştır: Şu anda Çin'deki 10.000 fabrika işçisi başına düşen endüstriyel robot sayısı sadece ortalama 14 iken oysa bu rakam Almanya'da 282'dir.
Ancak devir değişmekte, hem de hızla. Çin'de işçilik ve ham madde maliyetleri, çevresel endişelerden ve kaynaklardaki kısıtlamalardan dolayı artmaktadır ve son yıllarda, düşük maliyette hizmet veren başka rakipler ortaya çıkmıştır. Çin'in 'dünyanın fabrikası' rolü tehdit altındadır. Sonuç olarak Çin hükümeti şu anda alternatif bir gelişim rotası çizmek, eski üretim tesislerini yenileriyle değiştirmek ve Nesnelerin Endüstriyel Internetini esas alarak modern teknolojilere yatırım yapmak konusunda isteklidir.
Otomotiv endüstrisi, üretim sürecinin kalitesini daha da arttırmak ve aynı zamanda işletme giderlerini azaltmak için proses kontrolüne yönelik artan talebin sinyallerini vermektedir. Bu endüstri, Endüstri 4.0 çağını heyecanla karşılamaktadır.
Yenilikleri yönlendiren bir endüstri olarak otomotiv sektörü, veri paylaşımı ve üretim teknolojileri alanlarındaki değişiklikleri, ortaya çıkacak fırsatlardan faydalanma maksadıyla halihazırda uygulamaya koymuştur.
Günümüzde, emniyetin kritik olduğu cıvatalama süreçleri izlenmekte ve analiz edilmektedir kaydedilen veriler, süreç optimizasyonu için kullanılmaktadır. Sensörler süreç verilerini işlerken, daha yüksek seviyedeki veri tabanlarına gerçek zamanlı aktarma yapmaktadırlar.
Otomotiv endüstrisi, üretim sürecinin kalitesini daha da arttırmak ve aynı zamanda işletme giderlerini azaltmak için proses kontrolüne yönelik artan talebin sinyallerini vermektedir. Bu endüstri, Endüstri 4.0 çağını heyecanla karşılamaktadır.
Yenilikleri yönlendiren bir endüstri olarak otomotiv sektörü, veri paylaşımı ve üretim teknolojileri alanlarındaki değişiklikleri, ortaya çıkacak fırsatlardan faydalanma maksadıyla halihazırda uygulamaya koymuştur.
Günümüzde, emniyetin kritik olduğu cıvatalama süreçleri izlenmekte ve analiz edilmektedir kaydedilen veriler, süreç optimizasyonu için kullanılmaktadır. Sensörler süreç verilerini işlerken, daha yüksek seviyedeki veri tabanlarına gerçek zamanlı aktarma yapmaktadırlar.
Havacılık ve Uzay endüstrisi harika ve oldukça zorlu bir endüstridir ve çoğu zaman çok yetenekli personel ve en ileri teknoloji ile birlikte anılmaktadır. Nispeten küçük hacimlerde üretim, uzun döngü süreleri, büyük parçalar ve üretim sürecindeki fazla değişkenlikler nedeniyle bu endüstri, akıllı aletlerin ve çözümlerin yaygınkaşması söz konusu olduğunda birçok spesifik zorluk içermektedir.
Seyahat eden insan sayısı artmaya devam ettikçe hacimler de artmaktadır ve tüm önemli Orijinal Ürün Üretici'lerinin, genel süreç verimliliklerini arttırmaları, kalite maliyetlerini düşürmeleri, döngü sürelerini kısaltmaları ve insan faktörünü bir hata kaynağı olmaktan çıkarmaları gerekmektedir. Akıllı yazılımlar ve dijital ağ oluşturma ile montaj aletleri artık çok önemli bir katkı sağlamaktadır. Çok daha geniş bir esneklik sunarak, hem birbirlerine hem üreticinin üretimine hem de kalite sistemlerine bağlanabilirler.
Genel Endüstri sektöründeki müşteriler yenilikçi, benzersiz, kaliteli ve maliyet açısından etkin ürünler talep ederler. Teknik açıdan yeni gelişmeler nedeniyle daha kısa ürün döngülerine sahip benzer ürünler sunan Genel Endüstri pazarında rekabet yüksektir. Bu nedenle Genel Endüstri sektöründe yenilikçi ürünlerin hızlı üretimine olan talep çok yüksektir. Bu tamamen, ürün geliştirme yaşam döngüsünün dijitalleştirilmesi ile başarılır. Bu da bize, müşterilerimize doğru izlenebilirlik, kalite kontrol ve maliyet açısından ekin ürünler sunma olanağı vermektedir. Ürünün yaşam döngüsünü dijitalleştirirken, komple dijital bir model kullanılması gerekir. Endüstriyel şirketler, bu gereksinimleri karşılamada akıllı ve adapte edilebilir üretime güvenmektedir. Çoğu ürün serisine, birbiriyle Internet yoluyla bağlanan sistemler, sensörler ve aktüatörler dahil edilmektedir.
Desoutter 4.0 tanıtım kitabının amacı sizlerle Desoutter'in vizyonunu paylaşarak Endüstri 4.0 ile dönüşüm sürecinizi hızlandırmanıza yardımcı olmaktır.
Desoutter 4.0 size sadece benzersiz bir çözüm değil aynı zamanda bağlantılı ürünler ve bunları deneyimleme olanağı da sunar. Desoutter 4.0'ı indirerek, arızasız çalışma sürenizi uzatın, esnekliğinizi ve verimliliğinizi arttırın.